Wetenschappelijk, onderzoekend en praktisch havo en vwoDe Academie
`

De Academie: havo en vwo

Dakpanklassen 
In de onderbouw (jaar 1 en 2) werken we met dakpanklassen. In deze klassen zitten dus twee niveaus bij elkaar: havo/mavo of vwo/havo. Je krijgt les op het hoogste niveau en hebt daarmee genoeg tijd en uitdaging om te ontdekken welk niveau het beste bij je past. Tijdens de les krijg je ook opdrachten en feedback dat zoveel mogelijk op je eigen niveau en tempo is ingericht. In de loop van het tweede jaar bepalen we definitief op welk niveau je verder gaat. Op deze manier heb je langer de tijd om te bedenken welk niveau straks het beste bij je past!  

Profielkeuze
Aan het einde van leerjaar 3 maak je in de havo en vwo je profielkeuze. Of je nou een talenknobbel hebt of goed bent in wiskunde, voor iedereen is er een passend pakket.

Om de beste profielkeuze te maken, zal je moeten kijken naar welke onderwerpen en vakken jou het meest interesseren en in welke vakken jij goed bent. Omdat je tijdens de profielroutes in de onderbouw al kennis hebt gemaakt met heel veel onderwerpen én onderzoek hebt leren doen, weet je vaak aan het eind van de derde klas al best goed welke kant je op wil. De profielroutes helpen je dus bij het kiezen van het goede profiel.

Dit zijn de vier profielen (elke middelbare school biedt deze aan):

 1. Natuur en Techniek: binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde B, natuurkunde en scheikunde verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: natuur, leven en technologie of biologie.
 2. Natuur en Gezondheid: binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde A, biologie en scheikunde verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: natuur, leven en technologie, aardrijkskunde of natuurkunde.
 3. Economie en Maatschappij: binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde A, economie en geschiedenis verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: bedrijfseconomie, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen of een moderne vreemde taal.
 4. Cultuur en Maatschappij: binnen dit profiel is het vak geschiedenis verplicht. Op de havo is ook een moderne vreemde taal verplicht, op het vwo is wiskunde C verplicht. Daarnaast is er keuze voor twee profielkeuzevakken. De eerste keuze is tussen aardrijkskunde of economie. Voor het tweede profielkeuzevak is de keuze tussen: drama of een moderne vreemde taal.

Onderbouw havo/mavo 
In de onderbouw havo/mavo van De Academie krijg je de ruimte om je te ontwikkelen op het niveau dat het beste bij jou past. Je krijgt op dit niveau vooral theorievakken en die worden gegeven op havoniveau. Na de onderbouw maak je de keuze op basis van jouw talenten en resultaten.

Je krijgt vakken zoals science, wiskunde, Engels, Nederlands, Duits en lichamelijke opvoeding. Om je creatief te ontwikkelen bieden we ook beeldende vorming, drama en muziek aan. Daarnaast doe je mee aan de profielroutes. Om de paar maanden maak je kennis met nieuwe onderwerpen die horen bij de profielroutes. Je houdt je bezig met wetenschappelijke vraagstukken en leert zelf onderzoek te doen én dit vervolgens ook zelf praktisch uit te voeren. Je gaat samen nadenken over wat je leest in boeken en op internet, en je kunt zelfstandig komen tot creatieve oplossingen. Ook ga je voor opdrachten regelmatig de school uit. Zodat je weet dat wat je leert in de school ook in de echte wereld plaatsvindt. Het leuke van de profielroutes is dat je zo al een beetje kan nadenken over de keuzes die je later moet gaan maken!

Onderbouw vwo/havo
In de onderbouw vwo/havo van De Academie krijg je de ruimte om je te ontwikkelen op het niveau dat het beste bij jou past. Je krijgt op dit niveau vooral theorievakken, en die worden gegeven op vwo-niveau. Zo kun je goed ontdekken of vwo en het bijbehorende wetenschappelijk en onderzoekend leren bij je past. Na de onderbouw maak je de keuze op basis van jouw talenten en resultaten.

Je krijgt vakken zoals science, wiskunde, Engels, Nederlands, Duits en lichamelijke opvoeding. Ook krijg je vakken waarbij jouw denkvaardigheid wordt aangesproken. Om je creatief te ontwikkelen bieden we beeldende vorming, drama en muziek aan. Daarnaast doe je mee aan de profielroutes. Om de paar maanden maak je kennis met nieuwe onderwerpen die horen bij de profielroutes. Je houdt je bezig met wetenschappelijke vraagstukken en leert zelf onderzoek te doen, én dit vervolgens ook zelf praktisch uit te voeren. Je gaat samen nadenken over wat je leest in boeken en op internet, en je kunt zelfstandig komen tot creatieve oplossingen. Ook ga je voor opdrachten regelmatig de school uit. Zodat je weet dat wat je leert in de school ook in de echte wereld plaatsvindt. Het leuke van de profielroutes is dat je zo al een beetje kan nadenken over de keuzes die je later moet gaan maken!

Bovenbouw
Vanaf jaar 4 zit je in de bovenbouw en ga je lessen volgen die je zelf voor een groot deel gekozen hebt. De stof wordt dan moeilijker, maar de vakken sluiten ook beter aan bij jouw interesses. In leerjaar vier volg je op havo en vwo de volgende vakken uit het gemeenschappelijke deel: Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding (gym) en culturele en kunstzinnige vorming (CKV). Leerlingen op het vwo volgen verplicht een tweede moderne vreemde taal. Dit is Frans of Duits. Naast de lessen die je samen met je klas hebt, volg je vakken uit het profiel waar je aan het einde van jaar 3 voor gekozen hebt. Ieder profiel kent verschillende verplichte vakken. Daarnaast kun je ook één of meerdere keuzevakken kiezen. 

Eindexamen: een diploma! 
Tijdens je laatste jaar op school doe je eindexamen. Het eindexamenjaar is een spannend maar ook leuk jaar met veel feesten en de examenstunt! De vlag gaat uit na je diploma-uitreiking en ons galafeest is elk jaar weer een hoogtepunt. Een mooie afsluiting van jouw tijd op Het Rhedens Dieren.

Het Rhedens Dieren gaat er graag op uit met de leerlingen. Daarom gaan we ook echt de grens over. In de vierde klas kun je kiezen uit reizen naar leuke en grote steden in Europa.

445A6604-Verbeterd-NR.jpg
De Academie

Oog voor de wereld 
Oog voor talent 
Oog voor jou

445A6598-Verbeterd-NR.jpg
Vakken De Academie
 • LOB/Profielwerkstuk
 • Digitale Geletterdheid
 • Burgerschapsvorming
 • Economie
 • Aardrijkskunde
 • Geschiedenis
 • Bedrijfseconomie
445A7033-Verbeterd-NR.jpg
Profielroutes

Vanaf de brugklas krijgen alle leerlingen, van basis tot en met vwo, les in onderstaande profielroutes. 

 • Maatschappelijk Ondernemen
 • Gezondheid en Technologie
 • Technologie en Duurzaamheid
 • Kunst en Communicatie
Meer over de profielroutes
474