Ontdek wat je leuk vindtStages
`

Ervaar werken in de praktijk

Op Het Rhedens De Tender besteden docenten niet alleen heel veel aandacht aan het overdragen van kennis, maar ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en sociale weerbaarheid. Tijdens de praktijkvakken ontdekken we samen waar jij creatief in bent en je krijgt een duidelijk beeld van allerlei beroepen. Want de belangrijkste vraag is natuurlijk: welk beroep past het best bij jou?

Eerst interne stages
Bij de praktijkvakken leer je vaardigheden, maar ze geven je ook een eerste indruk van beroepen. Het is de bedoeling dat je ontdekt wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarom bezoek je in de tweede klas ook met je mentorklas allerlei bedrijven in de omgeving. En je doet interne stages, zoals assistent-conciërge, baliemedewerker, horecawerk in de kantine of helpen op de afdeling groen. Bij je zoektocht naar het beroep dat het best past bij wat jij kunt en wilt, krijg je hulp van je mentor en de stagebegeleider. Ook je ouders worden hier intensief bij betrokken. 

Daarna stage bij een bedrijf of instelling
In de derde klas ga je begeleid op stage bij een bedrijf of een zorginstelling. Je leert niet alleen je mogelijke toekomstige beroep beter kennen, maar ook wat een bedrijf van je verwacht. Dat noemen we arbeidsvaardigheden. Na de derde klas maak je een keuze uit de praktijkvakken. Stages worden dan nog belangrijker. In de vierde klas heb je een beroepsgerichte stage. Dan ga je echt aan de slag in de branche van jouw keuze. In de vijfde en zesde klas volgt de plaatsingsstage. Die heet zo omdat het regelmatig voorkomt dat het stagebedrijf een baan aanbiedt. De plaatsingsstage is drie dagen per week. Als oudere leerling ben je dus niet de hele week op school. Je hebt ook nog de algemene en creatieve vakken en je kunt op Het Rhedens De Tender branchegerichte opleidingen volgen. Sommige leerlingen doen een entree-opleiding voor het mbo op Het Rhedens De Tender. 

Leren buiten de school
Als leerling van een praktijkschool kom je nogal eens buiten de school. Denk maar aan de stages. Het Rhedens De Tender gaat nog een stapje verder. We hebben namelijk een praktijkruimte gehuurd bij Stenfert Interieurbouw in Dieren. Eigenlijk is dit een soort dependance van onze school in een bedrijf. Met name bovenbouwleerlingen krijgen hier praktijklessen van de vakken logistiek/magazijnwerk, metaalbewerking, houtbewerking, elektro, fietstechniek en productiewerk. Realistischer kun je onderwijs niet maken, ook al omdat andere bedrijven opdrachten plaatsen bij onze werkplaats. Zo hebben we stellingen gemaakt voor bouwmarkten en displaymateriaal voor onder andere woonwinkel Kwantum. Dit zijn natuurlijk perfecte leermomenten.

Stenfert Interieurbouw is niet het enige bedrijf waarmee we samenwerken. Op drie locaties van zorgorganisatie Attent worden leerlingen opgeleid tot assistent zorg. Deze opleiding is afgestemd op wat Attent van medewerkers verwacht. Hierdoor is de kans groter dat leerlingen een baan krijgen aangeboden. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor leren buiten de school. Zoals de samenwerking met Emté, waar leerlingen ín de supermarkt praktijkles (verkoopmedewerker) krijgen van hun eigen leraar. Nogmaals: realistischer kun je het niet krijgen!

Desney Onstein
Desney over stage

“Elke zaterdag loop ik stage bij een restaurant in Giesbeek. Ik werk daar in de bediening en ik vind het hartstikke leuk.”

ECS_2025
Leren in de praktijk!

We zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor de beste leermomenten buiten de school. 

Stagefolder
369