Ontdek wat je leuk vindtStages
`

Ervaar werken in de praktijk

Op Het Rhedens De Tender besteden docenten niet alleen heel veel aandacht aan het overdragen van kennis, maar ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en sociale weerbaarheid. Tijdens de praktijkvakken ontdekken we samen waar jij creatief in bent en je krijgt een duidelijk beeld van allerlei beroepen. Want de belangrijkste vraag is natuurlijk: welk beroep past het best bij jou?

Eerst interne stages
Bij de praktijkvakken leer je vaardigheden, maar ze geven je ook een eerste indruk van beroepen. Het is de bedoeling dat je ontdekt wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarom bezoek je in de tweede klas ook met je mentorklas allerlei bedrijven in de omgeving. En je doet interne stages, zoals assistent-conciërge, baliemedewerker, horecawerk in de kantine of helpen op de afdeling groen. Bij je zoektocht naar het beroep dat het best past bij wat jij kunt en wilt, krijg je hulp van je mentor en de stagebegeleider. Ook je ouders worden hier intensief bij betrokken. 

Daarna stage bij een bedrijf of instelling
In de derde klas ga je op groepsstage bij een bedrijf of een zorginstelling. Je leert niet alleen je mogelijke toekomstige beroep beter kennen, maar ook wat een bedrijf van je verwacht. Dat noemen we arbeidsvaardigheden. Na de derde klas maak je een keuze uit de praktijkvakken. Stages worden dan nog belangrijker. In de vierde klas heb je een beroepsgerichte stage. Dan ga je echt aan de slag in de branche van jouw keuze. In de vijfde en zesde klas volgt de plaatsingsstage. De plaatsingsstage is drie dagen per week. Als oudere leerling ben je dus niet de hele week op school. Je hebt ook nog de algemene en creatieve vakken en je kunt op Het Rhedens De Tender branchegerichte opleidingen volgen. 

Leren buiten de school
Als leerling van een praktijkschool volg je regelmatig lessen buiten de school. Denk maar aan de stages. Zo heeft Het Rhedens De Tender een praktijkruimte gehuurd bij Stenfert Interieurbouw in Dieren. Leerlingen krijgen hier praktijklessen van de vakken logistiek/magazijnwerk, metaalbewerking, houtbewerking, elektro, fietstechniek en productiewerk. Realistischer kun je onderwijs niet maken, ook al omdat andere bedrijven opdrachten plaatsen bij onze werkplaats. Zo hebben we stellingen en displaymateriaal gemaakt voor bouwmarkten.

We werken ook samen met diverse zorginstellingen. Derdejaars leerlingen lopen daar een kortdurende snuffelstage, waarmee ze ervaring opdoen in de ouderenzorg. Vanaf leerjaar vier kunnen ze een langere periode stagelopen, bijvoorbeeld als huiskamermedewerker of facilitair medewerker. Hierbij kunnen ze ontdekken of dit werk echt bij ze past.

Bij de beroepsrichting Dienstverlening & Zorg kunnen leerlingen onder meer stagelopen bij schoonmaakorganisatie Asito. Ook krijgen zij in leerjaar 4 en 5 een halve dag les op een externe locatie, waaronder voetbalvereniging Dieren. Hier kunnen ze aan de slag met het in praktijk brengen van verschillende schoonmaakwerkzaamheden in een levensechte omgeving.

Of neem de samenwerking met Jumbo, waar leerlingen ín de supermarkt praktijkles (verkoopmedewerker) krijgen van hun eigen docent. We zoeken altijd nieuwe mogelijkheden voor leren buiten de school.

Luuk Hekelaar
Luuk over stage
Leerling Luuk Heekelaar

"Twee keer per week loop ik stage bij Stenfert Interieur en Design in Dieren, in de richting techniek en logistiek. Ik leer daar ontzettend veel en ze zijn ook blij met mij! Zo moet ik producten netjes inpakken en klaarzetten voor de vracht, maar ook zet ik kasten in elkaar, zodat die mee op transport kunnen. Ik ben best heel handig. Dat heb ik een beetje van mijn vader; die maakt bijvoorbeeld tafels in zijn vrije tijd. En mijn opa had een timmerfabriek…dus ik heb het niet van een vreemde."

Guinnevere
Guinnevere over stage
Leerling Guinnevere Nijhoff

"Op dit moment loop ik voor het vak horeca een interne stage in de kantine. Dat is extra leuk, omdat mijn lievelingsvak horeca is."

369