Ontdek wat je leuk vindtStages
`

Ervaar werken in de praktijk

Op Het Rhedens De Tender besteden docenten niet alleen heel veel aandacht aan het overdragen van kennis, maar ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en sociale weerbaarheid. Tijdens de praktijkvakken ontdekken we samen waar jij creatief in bent en je krijgt een duidelijk beeld van allerlei beroepen. Want de belangrijkste vraag is natuurlijk: welk beroep past het best bij jou?

Eerst interne stages
Bij de praktijkvakken leer je vaardigheden, maar ze geven je ook een eerste indruk van beroepen. Het is de bedoeling dat je ontdekt wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarom bezoek je in de tweede klas ook met je mentorklas allerlei bedrijven in de omgeving. En je doet interne stages, zoals assistent-conciërge, baliemedewerker, horecawerk in de kantine of helpen op de afdeling groen. Bij je zoektocht naar het beroep dat het best past bij wat jij kunt en wilt, krijg je hulp van je mentor en de stagebegeleider. Ook je ouders worden hier intensief bij betrokken. 

Daarna stage bij een bedrijf of instelling
In de derde klas ga je begeleid op stage bij een bedrijf of een zorginstelling. Je leert niet alleen je mogelijke toekomstige beroep beter kennen, maar ook wat een bedrijf van je verwacht. Dat noemen we arbeidsvaardigheden. Na de derde klas maak je een keuze uit de praktijkvakken. Stages worden dan nog belangrijker. In de vierde klas heb je een beroepsgerichte stage. Dan ga je echt aan de slag in de branche van jouw keuze. In de vijfde en zesde klas volgt de plaatsingsstage. De plaatsingsstage is drie dagen per week. Als oudere leerling ben je dus niet de hele week op school. Je hebt ook nog de algemene en creatieve vakken en je kunt op Het Rhedens De Tender branchegerichte opleidingen volgen. Sommige leerlingen volgen een entree-opleiding op het mbo. Dit gebeurt in samenwerking met het mbo en onder begeleiding van De Tender. 

Leren buiten de school
Als leerling van een praktijkschool volg je regelmatig lessen buiten de school. Denk maar aan de stages. Zo heeft Het Rhedens De Tender een praktijkruimte gehuurd bij Stenfert Interieurbouw in Dieren. Leerlingen krijgen hier praktijklessen van de vakken logistiek/magazijnwerk, metaalbewerking, houtbewerking, elektro, fietstechniek en productiewerk. Realistischer kun je onderwijs niet maken, ook al omdat andere bedrijven opdrachten plaatsen bij onze werkplaats. Zo hebben we stellingen en displaymateriaal gemaakt voor bouwmarkten.

We werken ook samen met locaties van Attent Zorg en Behandeling. Op locatie Beverode bijvoorbeeld, lopen derdejaars leerlingen een kortdurende snuffelstage. Daarmee doen ze ervaring op in de ouderenzorg. Vanaf leerjaar vier kunnen ze een langere periode stagelopen bij zorgorganisatie Attent. Ze doen ervaring op als huiskamermedewerker of facilitair medewerker, worden op eigen niveau uitgedaagd en ontdekken of dit werk echt bij ze past.

Bij de beroepsrichting Dienstverlening & Zorg kunnen leerlingen onder meer stagelopen bij schoonmaakorganisatie Asito. Ook krijgen zij in leerjaar 4 en 5 een halve dag les op een externe locatie, waaronder voetbalvereniging Dieren. Hier kunnen ze aan de slag met het in praktijk brengen van verschillende schoonmaakwerkzaamheden in een levensechte omgeving.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor leren buiten de school. Zoals de samenwerking met Emté, waar leerlingen ín de supermarkt praktijkles (verkoopmedewerker) krijgen van hun eigen docent. Of neem onze pop-up store Show It, waar leerlingen op locatie oefenen voor het vak verkoop. Leer-werkwinkel Show It is tot stand gekomen in samenwerking met Kiwanis Club Rheden ‘De Veluwezoom’ en Het Rhedens De Tender.

Desney Onstein
Desney over stage

“Elke zaterdag loop ik stage bij een restaurant in Giesbeek. Ik werk daar in de bediening en ik vind het hartstikke leuk.”

ECS_2025
Leren in de praktijk!

We zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor de beste leermomenten buiten de school. 

Stagefolder
369