Ontdek wat je kan en wat je wilGymnasium
`

Verdiepen met klassieke talen

Tweejarige brugperiode

Op Het Rhedens Rozendaal duurt de brugperiode twee jaar. Zo heb je alle tijd om te wennen aan de middelbare school en te groeien naar het niveau dat het best bij je past. In de brugperiode hebben we havo/atheneumklassen en atheneum/gymnasiumklassen. De havo/atheneumklassen zijn er vooral voor leerlingen met een havo- of een havo/ vwo-advies. Omdat je op beide niveaus les krijgt, kun je echt laten zien wat je in je mars hebt. Je wordt dus niet meteen in een hokje geduwd. Wij vinden het juist mooi om te zien hoe jij ontdekt wat je kunt en wat je wilt.

'Eenduidig' vwo-advies
Heb je een ‘eenduidig’ vwo-advies (dus alleen vwo), dan kun je kiezen voor een atheneum/gymnasiumklas. Daarin ligt het tempo hoger en gaan we dieper in op onderwerpen. Ook verwachten we dat je meedenkt en zoveel mogelijk dingen zelfstandig aanpakt. Kies je binnen deze klas voor het gymnasium, dan heb je het eerste jaar Latijn en het tweede jaar ook Grieks. Atheneumleerlingen hebben in plaats daarvan ‘formeel denken’. Bij Latijn en Grieks maak je kennis met de klassieke talen en cultuur. Bij formeel denken leer je je eigen mening goed te onderbouwen, nieuwsgierig te zijn, kritisch te luisteren en logisch te denken. Daarbij laten we ons inspireren door grote denkers. Dit vak past echt bij onze visie op onderwijs. 

Aan het einde van de tweede klas kies je definitief voor havo, atheneum of gymnasium. Dat hoef je niet alleen te doen. Je krijgt hulp van je mentor en de andere leraren. Ook je ouders worden er intensief bij betrokken.

Stevig bètaprofiel
Het Rhedens Rozendaal is een school met een breed onderwijsaanbod. Of je nu het liefst bezig bent met talen, je graag verdiept in aardrijkskunde, geschiedenis en economie of je helemaal kunt verliezen in creatieve vakken, dat maakt niets uit. Je kunt rekenen op goed onderwijs.

Dat geldt zeker ook voor de exacte vakken. Het Rhedens Rozendaal heeft van oudsher een stevig bètaprofiel. In de eerste klas volg je de vakken technologie en filosofie. Bij het vak natuur, leven & technologie (nlt) werken biologie, natuurkunde en scheikunde samen. Ze hebben ook samen een speciaal ingericht gedeelte van de school. Algemene natuurwetenschap (anw) is een goede voorbereiding op een bètavervolgopleiding. Je leert onder andere om onderzoek te doen. We werken zelfs samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Maar dat is nog niet alles, want je kunt in het kader van Studium Generale module als wiskunde D, sterrenkunde en weerkunde kiezen. En we doen mee aan landelijke kenniswedstrijden en olympiades. Een leerling van onze school behaalde de eerste plaats bij de aardrijkskundeolympiade en een andere leerling eindigde hoog bij de biologieolympiade.

Technologie & filosofie
Het Rhedens Rozendaal heeft in de eerste klas technologie & filosofie op het rooster staan. De nadruk ligt op technische en digitale vaardigheden die je later nodig hebt in het vervolgonderwijs en op de arbeidsmarkt. Er wordt gewerkt in modules, zoals robotica, ruimtevaart en sterren- kunde. Het bijzondere is dat een link wordt gelegd met ethische vraagstukken die bijvoorbeeld de digitale revolutie met zich meebrengt. Vandaar technologie én filosofie.

Nika Römkens
Nika over de dakpanklas

“Een van de redenen dat ik voor Het Rhedens Rozendaal heb gekozen, is omdat ik hier naar de havo/vwo-dakpanklas kon. Als brugklasser is alles nieuw en spannend. De dakpanklas nam voor mij veel druk weg omdat ik meer tijd had om te laten zien wat ik kan.”

Grieks en Latijn

Het volgen van de Klassieke Talen heeft een aantal voordelen: je leert analytisch denken door het vertalen van Grieks en Latijn en dat is ook handig bij andere vakken, zoals de bètavakken. Zie een Latijnse of Griekse zin als een wiskundesom: je moet eerst heel goed puzzelen, voordat je de uitkomst, dat wil zeggen een mooie zin, hebt. Dat vraagt heel wat van je denkvermogen. Verder is Latijn de basis van veel moderne talen en die je daardoor makkelijker leert. Natuurlijk ben je niet alleen aan het vertalen, maar krijg je ook inzicht in de rijke cultuur en geschiedenis van de Grieken en Romeinen.

IMG_3724
Aanmelden

Wil jij ook naar Het Rhedens Rozendaal? Wat leuk! Je ouders moeten dan alleen nog even het aanmeldingsformulier invullen (vóór 15 maart). Dit formulier is verkrijgbaar bij je basisschool maar ook online in te vullen op onze website.

Meld je hier aan!
339