Goed om te weten!Leerlingen
`

Het Rhedens Dieren is er voor jou

Mentor
Een heel belangrijke persoon op de middelbare school is de mentor. Bij hem (of haar) kun je altijd terecht als je vragen hebt of met een probleem zit. De mentor onderneemt dan snel actie. Als het nodig is, roept hij daarbij hulp van anderen in. Bijzonder aan Het Rhedens Dieren is dat bijna alle klassen twee mentoren hebben. Leerlingen vinden dat fijn, want dan kunnen ze zelf kiezen naar welke mentor ze gaan. En de mentoren hebben meer tijd voor ze.

De mentor zorgt ervoor dat hij alle leerlingen in de klas goed kent. Hij geeft iedere leerling persoonlijke aandacht en snapt dat iedereen anders is. Naast zijn eigen vak geeft de mentor ook de mentorles. Tijdens dit uur werk je aan studievaardigheden en sociale vaardigheden. Studievaardigheden zijn bijvoorbeeld je werk goed plannen en weten hoe je een toets voorbereidt. Sociale vaardigheden hebben te maken met hoe je met elkaar omgaat in de klas, dat er niet wordt gepest en dat iedereen zich prettig voelt.

De mentor doet het niet alleen. Ook de andere docenten staan voor je klaar. Je kunt altijd om extra uitleg of begeleiding vragen. We hebben aardige, betrokken docenten die het leuk vinden om jou zo goed mogelijk te helpen.

Extra begeleiding
Het Rhedens Dieren staat bekend om de goede leerlingbegeleiding. Daar steken we veel tijd en energie in, omdat wij denken dat je betere resultaten behaalt als je je prettig voelt en plezier hebt op school. Vaak neemt de leerling het initiatief bij hulpvragen, maar dat hoeft niet. We zijn een kleinschalige school, waar de docenten hun leerlingen kennen. Zij trekken zelf aan de bel als ze vermoeden dat je niet lekker in je vel zit.

Indien nodig kan de mentor terugvallen op andere deskundigen binnen de school. Zoals de leerling-counselor, de zorgcoördinator, de remedial teacher, het schoolmaatschappelijk werk, de jeugdarts en de schoolverpleegkundigen. Bovendien zijn er vertrouwenspersonen. Desnoods roepen we de hulp van deskundigen van buiten de school in.

Ook als je last hebt van bijvoorbeeld faalangst of dyslexie/dyscalculie is extra ondersteuning aanwezig. Hiervoor staat in alle leerjaren van vmbo-bl en vmbo-kl en in leerjaar 1 en 2 van TL iedere week het ‘Rhedens uur’ op het rooster. Pesten wordt niet geaccepteerd op Het Rhedens Dieren. Zodra we het merken, wordt meteen ingegrepen. Ouders worden daarbij betrokken.

Jij hebt een belangrijke inbreng!
Via klankbordgroepen en de leerlingenraad praten leerlingen op Het Rhedens Dieren mee over de algemene gang van zaken.

Lesuitval?
Soms vallen lessen uit. Want je docent is ziek of naar een scholing. Over wat er dan gebeurt, hebben we op Het Rhedens Dieren duidelijke afspraken. Van het tweede tot en met het zesde uur blijft het vak gewoon staan. In je vakplanner kun je zien met welke opdrachten je dan aan de slag gaat. Een andere docent zorgt voor opvang. Tussenuren zijn er dus nauwelijks. En op bijzondere dagen, zoals dagen met rapportvergaderingen, hebben we een 30-minutenrooster. Dan kunnen de meeste lessen doorgaan (hoewel ze natuurlijk wel tien minuten korter duren).

Heel veel activiteiten
Op Het Rhedens Dieren verveel je je geen moment. Op onze school leer je niet alleen in de klas, tijdens de lessen, maar ook daarbuiten. Ieder jaar staat een groot aantal activiteiten op het programma, binnen en buiten de school. Hierdoor doe je steeds weer nieuwe ervaringen op en blijft leren leuk en spannend.

Kunst, zang, dans
Kunst en cultuur zijn belangrijk op Het Rhedens Dieren. We willen dat je in aanraking komt met (professionele) kunst en je kunst laten ervaren door er zelf aan deel te nemen. De onderbouw van havo en vwo heeft een plusvariant podiumkunsten en leerlingen in de P-stroom van de TL-bovenbouw kunnen podiumkunsten kiezen als extra praktisch keuzevak. Ook buiten de lessen om zijn er heel veel activiteiten, zoals het open podium, dansworkshops, musicals en theaterprojecten. Ben je liever achter de schermen bezig? Geen probleem. Dan kun je decors bouwen of de techniek regelen.

Jaarlijkse hoogtepunten zijn verder de Kunstdag voor alle leerjaren, met activiteiten variërend van  djembé spelen tot fotografie, en de Culturele Avond met dans, zang, rap, acrobatiek en nog veel meer. We hebben ook een schoolband en schoolfeesten. ‘The Voice of Het Rhedens’ wíl je niet missen. Waar mogelijk werken we samen met kunst- en cultuurstichting RIQQ en dansschool Studio26, die allebei in ons schoolgebouw ‘inwonen’.

Sport
We doen mee aan sporttoernooien (jouw favoriete sport zit er vast bij), houden een sponsorloop en in december organiseren we ieder jaar een bijzondere activiteit, zoals een spinning- marathon en workshops. En dan zijn er nog leerzame en/ of avontuurlijke projecten zoals Globaland, Cross Your Borders en de burgerschapsdag, en excursies naar musea en andere bezienswaardigheden of bijvoorbeeld naar een energiecentrale.

Over de grens
Het Rhedens Dieren is ook een internationaal georiënteerde school. In de onderbouw van havo en vwo kun je de plusvariant Cambridge Engels kiezen. Maar je gaat natuurlijk ook echt de grens over. Havo-3 en vwo-3 maken een taalreis naar Keulen of Lille en in de examenklassen staan reizen naar Parijs, Londen, Barcelona en Brighton op het programma.

Esther van Gorkum
Leerlingen enthousiast maken!

“Ik kijk ook vanuit het perspectief van de leerling," vertelt docent Esther van Gorkum. "Zo aan het einde van de dag hebben ze niet altijd zin in de les of willen ze iets anders dan ik aanbied. Ik begrijp dat 7 uur achter elkaar luisteren naar een docent veel is, dus dan probeer ik ook andere dingen te doen dan alleen uit een boek werken. Creatief omgaan met je lesstof dus; het gaat er immers om dat ze enthousiast en gemotiveerd blijven.”

earth-globe
Handige links

Zoek je iets wat niet op deze pagina staat?
Klik hier

Op zoek naar de toetsroosters?
Die
worden gepubliceerd in de Magister ELO.

Magister
Zermelo Dieren
Mediatheek Dieren

 

362