Goed om te weten!Leerlingen
`

Het Rhedens Rozendaal is er voor jou

De mentor of coach: één-op-één begeleiding
In de onderbouw heb je een mentor of een coach. Bij allebei kun je altijd terecht als je een vraag hebt of een probleem. Ze kennen de leerlingen goed en zorgen ervoor dat je de juiste begeleiding krijgt. De mentor en coach geven iedere leerling persoonlijke aandacht en snappen dat iedereen anders is. Zij coachen jou bij het maken van keuzes. Naast het eigen vak, geeft de mentor ook de mentorles. 

Tijdens de mentorles gaan we aan de slag met studievaardigheden en sociale vaardigheden. Studievaardigheden zijn bijvoorbeeld goed plannen, woordjes leren en samenvattingen en mindmaps maken. Sociale vaardigheden hebben te maken met hoe je met elkaar omgaat in de klas, dat er niet wordt gepest en dat iedereen zich prettig voelt. De mentor en coach doen het niet alleen. Ook de andere docenten staan voor je klaar. Je kunt altijd om extra uitleg of begeleiding vragen. We hebben aardige, betrokken docenten, die het leuk vinden om jou zo goed mogelijk te helpen.

Ten slotte zijn er juniormentoren. Dat zijn leerlingen uit hogere leerjaren die brugklassers wegwijs maken op Het Rhedens Rozendaal. Zij weten natuurlijk precies wat jij allemaal wilt weten. Je ontmoet de juniormentoren tijdens de kennismakingsmiddag voor de zomervakantie en tijdens de introductiedagen. Ook geven ze enkele mentorlessen. 

Extra begeleiding
Als je hulp nodig hebt of je ergens zorgen over maakt, kun je altijd bij je mentor of coach terecht. Als het nodig is, kunnen zij terugvallen op andere deskundigen binnen de school. Zoals de ondersteuningscoördinator, de leerlingcoördinator, de schoolmaatschappelijk werker en de jeugdarts. Bovendien zijn er vertrouwenspersonen. Voor leerlingen met dyslexie is er extra ondersteuning aanwezig. Vaak neemt de leerling het initiatief bij hulpvragen, maar dat hoeft niet. Het Rhedens Rozendaal is een kleinschalige school, waar de docenten hun leerlingen kennen. Zij trekken zelf aan de bel als ze vermoeden dat je niet helemaal lekker in je vel zit.

Leerlingen hebben een belangrijke inbreng
Op Het Rhedens Rozendaal hebben leerlingen een belangrijke inbreng. Wij willen graag dat de leerlingen meedenken over onze school. Ze hebben ook invloed op het onderwijs dat ze krijgen en praten daarover mee. Dat is niet alleen omdat we vinden dat we het samen moeten doen, maar ook omdat de maatschappij later mensen nodig heeft die kritisch zijn en verantwoordelijkheid durven te nemen.

Vandaar dat leerlingen soms ook deelnemen aan studiedagen en bijeenkomsten, waar ze met docenten in gesprek gaan over het onderwijs en de schoolorganisatie. Ze bespreken wat goed gaat, wat beter kan en welke kansen er liggen. Leerlingen kunnen hun mening ook laten horen in de klankbordgroepen die iedere afdeling heeft en in de leerlingenraad. En ze zijn vertegenwoordigd in de medezeggenschapsraad. Ook op andere manieren hebben leerlingen een actieve inbreng, bijvoorbeeld tijdens het driehoeksgesprek. Er wordt teruggekeken op de vorige periode, er wordt besproken hoe het met jou gaat op school en er worden doelen gesteld voor de komende periode. Tijdens dit gesprek heeft de leerling de regie.

Schoolwerk
De hoeveelheid schoolwerk dat je thuis moet doen verschilt per persoon, maar houd maar rekening met gemiddeld anderhalf uur per dag. Gelukkig kun je veel doen tijdens de lessen. Goed plannen en op tijd beginnen is altijd verstandig. Je kunt je schoolwerk thuis doen, maar ook op school. Het studielab is iedere middag tot vier uur open. Je hebt er goede studieplekken en computers. Daarna kun je nog tot vijf uur in de aula terecht. 

Huiswerkbegeleiding
Om jou te helpen bij het maken van je schoolwerk biedt Het Rhedens Rozendaal verschillende vormen van hulp aan met de inzet van Lyceo. Gewoon op school, dus je hoeft er niet extra voor te fietsen! Dit bieden we aan:
  Huiswerkbegeleiding
Vind je het moeilijk om thuis zelfstandig aan de slag te gaan met het schoolwerk? Begin je vaak te laat met het leren van toetsen of heb je moeite met plannen? Dan is huiswerkbegeleiding de ideale plek om jou hiermee te helpen. Wanneer je thuiskomt van de huiswerkbegeleiding hoef je vaak niets meer aan school te doen. Dat is wel zo fijn!
  Toetsweek opvangklas
Wil je je goed voorbereiden op de toetsweek, maar vind je het moeilijk om thuis aan de slag te gaan? Dan is de toetsweek opvangklas misschien wel een oplossing voor jou. Wij zorgen voor een rustige en stille ruimte op school waar jij kunt leren en er is iemand aanwezig waar je terecht kunt voor al je vragen.
KLIK HIER voor alle informatie over onze huiswerkbegeleiding.

Digitaal
Google for Education is onze ‘elektronische leeromgeving’. Met één inlog kan je bij je studiewijzers in de classroom, digitale opdrachten, je digitale agenda, online beeldmateriaal en nog veel meer. Ook werken we met het programma Magister waarin jij en je ouders je schoolvorderingen kunnen volgen. Je rooster zie je in Zermelo en kun je op je mobiel bekijken. De Zermelo-app gebruik je vanaf leerjaar 2 ook om je keuze-uren te kiezen. 

Je hoeft je geen moment te vervelen!
Op onze school leer je niet alleen in de klas, tijdens de lessen, maar ook daarbuiten. Ieder jaar staat een groot aantal activiteiten op het programma, binnen en buiten de school. Hierdoor doe je steeds weer nieuwe ervaringen op en blijft leren leuk en spannend.

Kunst en cultuur zijn belangrijk op Het Rhedens Rozendaal. We stimuleren museum- en schouwburgbezoek en we organiseren regelmatig podiumavonden met voorstellingen of concerten in de aula. Voor muziekgroepen is er een professionele oefenruimte. Verder zijn er sporttoernooien en doen we mee aan kenniswedstrijden zoals de olympiades bij de vakken biologie, aardrijkskunde en wiskunde. Wil je leren debatteren? Ook dat kan. En je kunt het geleerde meteen in de praktijk brengen als lid van het Europees jeugdparlement (Model European Parliament). Eén keer per schooljaar hebben we een activiteitenweek/reisweek. Dan vallen de normale lessen uit. In plaats daarvan gaan we aan de slag met maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld online pesten, seksuele diversiteit, verkeersveiligheid en voorlichting over alcohol en drugs. Ook zijn er excursies, buitenlandreizen en culturele activiteiten, die aansluiten op het thema. De activiteitenweek is dus een mooie combinatie van leren en ontspannen.

Het Rhedens Rozendaal is een internationaal georiënteerde school. Het Europees jeugdparlement is al genoemd. Je kunt kiezen voor vakken als Cambridge Engels, DELF Frans en Goethe Duits. Maar je gaat natuurlijk ook echt de grens over. In leerjaar 3 maak je een driedaagse reis naar Duitsland of Frankrijk. Daar verblijf je met klasgenoten in een gastgezin en leer je de taal en cultuur kennen. Daarnaast zijn er cultuurreizen naar verschillende buitenlandse bestemmingen. Samen op reis zorgt voor verbinding, is leerzaam, maakt dat jij je kunt ontplooien en bevordert het samenleven. Allemaal waarden die wij als school belangrijk vinden. 

Hilde Kappen
Hilde over de activiteitencommissie
Leerling Hilde Kappen

"Ik zit in de activiteitencommissie. Die houdt zich onder andere bezig met het organiseren van schoolfeesten. Maar we helpen bijvoorbeeld ook bij de Cult Night, waarbij leerlingen en docenten muziek maken. Dan zijn wij er om de drankjes te verkopen en mensen naar hun plek te begeleiden. Is leuk om te doen en altijd heel gezellig!"

Jasper 1 website bewerkt.png
Jasper over het Studielab
Leerling Jasper Ruzius

Ik maak elke dag gebruik van het Studielab. Tussendoor of als ik tijd over heb. Je hebt daar verschillende ruimten; ik zit meestal in de stille ruimte om bijvoorbeeld mijn huiswerk te doen of om te leren voor een toets.

Jasper 1 website bewerkt.png
Jasper is lid van de leerlingklankbordgroep
Leerling Jasper Ruzius

Ik ben lid van de leerlingklankbordgroep. Deze groep gaat in gesprek met de afdelingsleiders en leerlingcoördinatoren van de onder- en bovenbouw. We bespreken actuele thema’s, zoals keuze-uren en pauzes, en laten dan weten wat ons zoal opvalt en waar leerlingen behoefte aan hebben.

Links

Zoek je iets wat niet op deze pagina staat?
Klik hier

Op zoek naar de toetsroosters?
Die
worden gepubliceerd in de Magister ELO.

Klik hier: Magister
Klik hier: Zermelo rooster
Klik hier: Studielab Rozendaal

 

384