Help je kind kiezen

Hoe kies ik de juiste school voor mijn kind?

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een spannende tijd. De keuze van de middelbare school is erg belangrijk voor de komende jaren van het leven van je kind.

Samen bezoeken jullie verschillende scholen om er een te vinden die goed bij jullie past. Dit kan best een lastige keuze zijn, want wat is goed voor jouw kind?

We geven 10 vragen die je jezelf kunt stellen bij het kiezen van een middelbare school.

445A8582-Verbeterd-NR
Group 3

1. Hoe is de sfeer op school?

Het is belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen op school en ervaren dat school ook leuk is. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor zowel ouder als kind om de school beter te leren kennen. Bezoek een open dag, laat je samen met je kind rondleiden of laat je kind een dagdeel meelopen met de lessen. Dan pas kun je de sfeer echt proeven. Daarnaast geeft het je direct de kans om vragen te stellen aan docenten en schoolleiders.

_HPV9233B

2. Wat zijn de normen en waarden op school?

Zijn er bepaalde normen en waarden die je als ouder belangrijk vindt en je kind meegeeft tijdens de opvoeding? Elke school heeft andere normen en waarden. Het is goed om te weten hoe de school naar bepaalde dingen kijkt die jij als ouder belangrijk vindt. Wat is bijvoorbeeld de visie van de school? Dit kan ook helpen bij de schoolkeuze.

Onze visie op onderwijs
445A8565-Verbeterd-NR

3. Zijn er extra activiteiten waar je je voor kunt aanmelden als leerling en ouder?

Leren moet ook leuk zijn. Het is dus goed als er voldoende activiteiten op school of daarbuiten zijn waar je kind zich voor kan aanmelden. Dit is goed voor de sociale vaardigheden en voor de persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast wil je als ouder natuurlijk ook je steentje bijdragen en iets te zeggen hebben over het onderwijs van je kind.

Over medezeggenschap
Group 3

4. Hoe is de begeleiding op school?

Biedt de school het kind individuele coaching? Kunnen kinderen op hun eigen niveau werken? Zijn er keuzemogelijkheden of zijn er mogelijkheden voor begeleiding bij het leren? Ga na waar je kind behoefte aan heeft en welke vorm van ondersteuning belangrijk is voor jullie.

445A5725-Verbeterd-NR

5. Hoe groot zijn de klassen?

Zijn er grote of juist kleine klassen op school? Bij grote klassen is er vaak minder individuele aandacht. En terwijl het ene kind zich prima ontwikkelt in een grotere klas, heeft het andere kind juist meer behoefte aan een kleine, intieme leeromgeving.

_HPV3508BEx7

6. Kunnen kinderen op hun eigen niveau werken?

Ieder kind is anders en leert op zijn eigen manier. Het is belangrijk dat een kind daar op school ook de ruimte voor krijgt. Sommige middelbare scholen, zoals Het Rhedens Rozendaal, bieden in de eerste jaren gemengde brugklassen aan. Zo is er meer tijd om te bepalen welke opleiding het beste bij je kind past.

445A5595-Verbeterd-NR

7. Biedt de school extra lessen of aanvullende programma’s aan?

Dit is belangrijk om te weten voor als je kind meer uitdaging nodig heeft op school, een vak heel leuk vindt of juist moeite heeft met bepaalde onderdelen. Zo weet je zeker dat het aanbod voldoet aan de behoeften van je kind.

Group 3

8. Hoe groot is de afstand van school naar huis?

Vind je het belangrijk dat de school in de buurt is of maakt dit voor jullie niet uit? Als het belangrijk is dat de school op fiets (of zelfs loop-)afstand bereikbaar is voor je kind, dan is het goed om hier ook rekening mee te houden bij de schoolkeuze. De bereikbaarheid via het openbaar vervoer kan voor sommige ouders ook een belangrijk punt zijn.

445A5756-Verbeterd-NR

9. Hoe gaat de school om met uitval van lessen en zijn er tussenuren?

Worden lessen waargenomen door een andere docent, als een docent afwezig is? Waar kunnen leerlingen tijdens tussenuren werken aan hun schoolwerk? Kijk hoe een school omgaat met deze tussenuren. Vraag ouders van leerlingen bijvoorbeeld hoe zij dit ervaren.

_HPV9025B

10. Hoe zit het met de schoolkosten?

Alle leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten mee kunnen doen met activiteiten die de school organiseert, ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Vind je het belangrijk om te weten wat de school met het geld doet? Bekijk dan op onze website het overzicht van de vrijwillige ouderbijdrage, waarin te zien is hoe de school dit voorgaande jaren heeft aangepakt.

Schoolkosten

We helpen je graag verder!

Benieuwd wat de antwoorden op bovenstaande vragen zijn voor Het Rhedens Rozendaal? Wij leggen het je zo goed mogelijk uit. Struin rustig verder op onze website. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de pagina ‘Wat je moet weten’.

Heb je vragen? Neem dan gerust telefonisch (026 364 68 45) of via e-mail contact met ons op: inforozendaal@hetrhedens.nl.

Naar ons contactformulier
_HPV2904