Help je kind kiezen

Tips voor ouders

Hoe kies ik de juiste school voor mijn kind?

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een uitdagende tijd. De keuze van de middelbare school is erg belangrijk en tekent de komende jaren van het leven van je kind. Samen bezoeken jullie verschillende scholen om er een te vinden die goed bij jullie past. We geven 10 vragen die je jezelf kunt stellen bij het kiezen van een middelbare school.

1. Hoe is de sfeer op school?

Het is belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen op school. Er zijn veel mogelijkheden voor zowel ouder als kind om de school beter te leren kennen. De open dag bezoeken of bijvoorbeeld een afspraak maken voor een individuele rondleiding. Dan pas kun je de sfeer echt proeven. Daarnaast geeft het je direct de kans om vragen te stellen aan leerlingen en docenten.

2. Wat zijn de normen en waarden op school?

Zijn er bepaalde normen en waarden die je als ouder belangrijk vindt en je kind hebt meegegeven tijdens de opvoeding? Elke school heeft andere normen en waarden. Het is goed om te weten hoe de school naar bepaalde dingen kijkt die jij als ouder belangrijk vindt. Wat is bijvoorbeeld de visie van de school?

3. Hoe is de begeleiding op school?

Biedt de school je kind individuele coaching? Kunnen kinderen op hun eigen niveau werken? Zijn er keuzemogelijkheden of zijn er mogelijkheden voor begeleiding bij het leren? Ga na waar je kind behoefte aan heeft en welke vorm van ondersteuning belangrijk is voor jullie.

4. Hoe groot zijn de klassen?

Zijn er grote of juist kleine klassen op school? Bij grote klassen is er vaak minder individuele aandacht. En terwijl het ene kind ontpopt in een grotere klas, heeft het andere kind juist meer behoefte aan een kleine, intieme leeromgeving. De klassen op Het Rhedens De Tender zijn bewust kleiner, met maximaal 16 leerlingen.

5. Kunnen kinderen op hun eigen niveau werken?

Ieder kind is anders en leert op zijn eigen manier. Het is belangrijk dat een kind daar op school ook de ruimte voor krijgt. Sommige middelbare scholen bieden in de eerste jaren gemengde niveaus aan zodat tijdens die jaren duidelijk wordt welk niveau het beste bij je kind past.

6. Zijn er extra activiteiten waar je je voor kunt aanmelden als leerling en ouder?

Leren mag leuk zijn. Zorg daarom dat er voldoende activiteiten op school zijn waar je kind zich voor kan aanmelden. Dit is goed voor de sociale vaardigheden en voor de persoonlijke ontwikkeling. En zo creëert je kind wellicht leuke nieuwe hobby’s. Wil je als ouder ook meedenken over het onderwijs van je kind? Dan is het goed om te kijken of hier ook voldoende ruimte voor is op school.

7. Biedt de school extra lessen of aanvullende programma’s aan?

Dit is belangrijk om te weten voor als je kind meer uitdaging nodig heeft op school, een vak heel leuk vindt of juist moeite heeft met bepaalde onderdelen. Zo weet je zeker dat het aanbod voldoet aan de behoeften van je kind. 

8. Hoe gaat de school om met uitval van lessen en zijn er tussenuren?

Tussenuren zijn handig om huiswerk te maken of even bij te komen van de lessen, maar het is wel fijn als dit niet te vaak voorkomt. Hoe gaat de school hiermee om? Waar kunnen leerlingen tijdens tussenuren werken aan hun schoolwerk? Kijk hoe een school omgaat met deze tussenuren. En worden lessen opgevangen door een andere docent, als een docent afwezig is? Vraag ouders van leerlingen bijvoorbeeld hoe zij dit ervaren.

9. Hoe zit het met de schoolkosten?

Op sommige scholen is er een verplichte bijdrage voor bijvoorbeeld extra activiteiten, terwijl ze op andere scholen een vrijwillige bijdrage handhaven. Vind je het belangrijk om te weten wat de school met het geld doet? Bekijk dan op de website het overzicht van de vrijwillige ouderbijdrage, waarin te zien is hoe ze dit voorgaande jaren hebben aangepakt.

10. Hoe groot is de afstand van school naar huis?

Vind je het belangrijk dat de school in de buurt is of maakt dit voor jullie niet uit? Als het belangrijk is dat de school op fiets- (of zelfs loop-) afstand bereikbaar is voor je kind, dan is het goed om hier ook rekening mee te houden in de schoolkeuze.

We helpen je graag verder!

Benieuwd wat de antwoorden op bovenstaande vragen zijn voor Het Rhedens De Tender? Wij leggen het je zo goed mogelijk uit. Struin rustig verder op onze website. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de pagina ‘Wat je moet weten’. Heb je vragen? Bel gerust via 0313 422 765 of stuur een mail met behulp van ons contactformulier.

Naar ons contactformulier
445A7620-Verbeterd-NR