Veelgestelde vragen De Tender

Wat is de Pro/vmbo-leerroute?

In samenwerking met Het Rhedens Dieren biedt Het Rhedens De Tender een pro/vmbo-basis leerroute aan: een passend onderwijsaanbod voor leerlingen die zich bij de start van het voortgezet onderwijs op de grens tussen praktijkonderwijs en vmbo-basis bevinden.

Heeft u vragen? Mail dan naar infodetender@hetrhedens.nl of bel via 0313 422 765

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een relatief goedkope, kleine laptop die werkt met een online besturingssysteem: Chrome OS. Enkele belangrijke voordelen zijn: de korte opstarttijd, de lange accuduur en de stabiliteit. 

Op Het Rhedens De Tender werk je met een Chromebook en het programma Google for Education. In de eerste schoolweek krijg je alle informatie over hoe een Chromebook werkt en wat je er allemaal mee gaat doen. Natuurlijk heb je ook nog boeken, maar daarnaast zul je steeds meer gebruikmaken van digitale leermiddelen.

Wat is een doelagenda?

Op De Tender werken we met een doelagenda. Deze doelagenda krijg je aan het begin van het schooljaar. Er komt in te staan wat je rooster is. Jij zet er elke dag in welke lessen je die dag hebt. Ook komt er in te staan aan welk doel je die week werkt. Dit doel bedenk je samen met je mentor tijdens een mentorgesprek. Je doelagenda neem je mee naar elke les die je volgt en aan het einde van iedere les, wordt deze ingevuld. Van de docenten krijg je dan een tip of top over hoe het in de les is gegaan.

Moet ik schoolspullen kopen?

Tijdens de kennismakingsmiddag (voor de zomervakantie) ontvang je een lijstje met spullen die je nodig hebt voor school. Op De Tender krijg je een speciale agenda (doelagenda) aan het begin van het schooljaar. Die hoef je dus niet zelf te kopen. Wel is het natuurlijk handig om een etui, pennen, schaar, plakstift en dat soort spullen te kopen. 

In verband met de veiligheid, hygiëne en de bescherming van eigen kleding, heb je bij bepaalde praktijkvakken en stages werkkleding en veiligheidsschoenen nodig. De Tender bestelt voor elke leerling een persoonlijk werkkledingpakket op maat, dat op school wordt afgeleverd. Ouders en verzorgers hoeven hiervoor niets voor te doen.

Verder heeft De Tender algemene beschermende middelen die door leerlingen gebruikt kunnen worden, zoals lasjassen voor metaaltechniek en softshell-jassen voor de groenafdeling. Voor de werkkleding ontvangen ouders een factuur via Wiscollect.

Krijg ik boeken?

Jazeker! Je boeken worden aan het begin van het schooljaar uitgereikt op school.

Daarnaast werken onze leerlingen ook met een Chromebook. Dit is een relatief goedkope, kleine laptop die werkt met een online besturingssysteem: Chrome OS. Enkele belangrijke voordelen zijn: de korte opstarttijd, de lange accuduur en de stabiliteit

Wat is een mentor?

Elke leerling op De Tender heeft een mentor. Zij houden samen met jou in de gaten of het lukt om je doelen te halen. 
Op De Tender begin je de dag altijd met een mentor half uur. Hierin wordt besproken wat er die dag gaat gebeuren. Ook staat er elke 6 weken een individueel gesprek met je mentor op de agenda. Dus heb je een vraag of probleem? Ga dan naar je mentor!

Is de school groot?

We hebben een mooi gebouw, niet veel groter dan jouw basisschool. De onderbouwleerlingen hebben een vast lokaal waar ze de meeste tijd les volgen. Dit lokaal ligt op de eerste verdieping van het gebouw. Op deze verdieping zijn ook de lokalen voor beeldende vorming en muziek.

Sommige vakken kunnen niet in een 'gewoon' lokaal worden gegeven. Daarom zijn er speciale lokalen; praktijklokalen voor de praktijkvakken. Deze lokalen vind je op de begane grond: de keuken voor het vak horeca bijvoorbeeld. Bij het vak dienstverlening & zorg vind je ook ons schoolrestaurant Het Proeflokaal. Bij het vak techniek onder andere een lascabine en werkbanken. Er is een stukje winkel nagebouwd in het lokaal van verkoop. Ook is er een kas op het terrein voor het vak groen.

Natuurlijk is er ook een aula waar je pauze kunt houden (met een kantine waar je onder andere lekkere, gezonde dingen kunt kopen!). Hou jij wel van een beetje bewegen? Achter de school hebben we ook nog een gymlokaal.

Wat is Presentis?

Op De Tender wordt jouw ontwikkeling gevolgd en vastgelegd in Presentis. Hierin staan bijvoorbeeld de doelen waaraan je werkt. Ook is er informatie in terug te vinden over bijvoorbeeld gesprekken, tips en tops, beroepscompetenties, cijfers en stage. Daarnaast is er een logboek waarin dagelijkse zaken worden genoteerd. Niet alleen jij kunt kijken wat er in Presentis staat, maar ook je ouders of verzorgers.

Er is ook een Presentis app, voor op de mobiele telefoon. Een handige en snelle manier om onder meer het rooster en aanwezigheid op te kunnen zien.

Wat is praktijkonderwijs?

Het Rhedens De Tender verzorgt praktijkonderwijs. Dat is onderwijs voor leerlingen van 12 tot 18 jaar, die graag praktisch bezig zijn en leren uit boeken moeilijk vinden. Dat maakt het behalen van het vmbo-diploma lastig.

Leerlingen worden op Het Rhedens De Tender in maximaal zes jaar opgeleid voor een baan op de arbeidsmarkt of voorbereid op doorstroming naar het mbo. Je doet geen eindexamen, maar je kunt wel allerlei diploma’s en certificaten behalen bij de vele branchegerichte opleidingen die we aanbieden.

Praktijkonderwijs op maat
Het Rhedens De Tender biedt modern praktijkonderwijs op maat aan. Daarmee bedoelen we dat we een groot aantal praktijkvakken en vakopleidingen hebben. Dus horeca, groen, dienstverlening & zorg en techniek (en nog veel meer). Het aanbod aan vakopleidingen in de bovenbouw wisselt jaarlijks, afhankelijk van wat de arbeidsmarkt vraagt. Zit jouw opleiding er niet bij? Dan kijken we hoe we dat toch voor je kunnen regelen. Dat bedoelen we met maatwerk. 

Chromebooks

Waar vind ik de huurovereenkomst voor de Chromebook?

Die vindt u op elke locatiepagina onder Downloads. 

Waar vind ik de Chromebook leenovereenkomst?

Die vindt u op elke locatiepagina onder Downloads. 

Help, ik ben mijn wachtwoord kwijt!

Wanneer je het wachtwoord van Het Rhedens schoolaccount niet meer weet, kun je een nieuw tijdelijk wachtwoord aanvragen door een privé-e-mail te sturen aan: account@hetrhedens.nl.

Vermeld daarbij in ieder geval je leerlingnaam en leerlingnummer.

Ik wil een ander merk of type Chromebook kopen voor mijn kind, kan dat?

Nee. De school werkt alleen met een eigen Chromebook. Dit heeft te maken met de registratie van de Chromebook in het netwerk van de school, de beveiliging van ons netwerk, het gebruik van een klassenmanagementsysteem en toegang tot licenties die door de school zijn betaald.

Kan mijn kind alle websites bezoeken?

Op school worden bepaalde websites geblokkeerd. Deze beperking geldt thuis niet (afhankelijk van uw routerinstellingen thuis).

Wanneer leerlingen met hun Chromebook inloggen op het schoolnetwerk, wordt automatisch het (klassen)management actief. Eenmaal ingelogd in het schoolnetwerk kan de leerling niet zelf allerlei ongewenste websites bezoeken of apps installeren. De docent beschikt over een applicatie waarmee de Chromebooks van de leerlingen tijdens de les kunnen worden beheerd*.

* NB Dit beheer functioneert alléén tijdens de les en dus niet daarbuiten.

Is het schoolnetwerk goed beveiligd?

Digitale veiligheid heeft zeer hoge prioriteit op Het Rhedens. Het schoolnetwerk is zo ingesteld, dat alleen onze systeembeheerders de mogelijkheid hebben om te kunnen zien wie een bepaalde handeling doet. Uiteraard besteden zij daar alleen tijd aan wanneer er iets vreemds gebeurt, zoals een poging om een virus te verspreiden, een ddos-aanval of een hackpoging.

Hoe moet ik inloggen?

Op Het Rhedens kunnen leerlingen en personeelsleden met hun Rhedens schoolaccount inloggen op de Chromebooks, maar ook op allerlei andere applicaties, waaronder Magister, Google for Education, Classroom, Zermelo, Gmail, Aura en het draadloze netwerk. Er bestaan drie scenario’s.

Je bent nieuwe leerling op Het Rhedens: dan heb je vóór aanvang van het nieuwe schooljaar een activatielink ontvangen op een persoonlijk e-mailadres. Een persoonlijk e-mailadres is een vereiste om zelf het schoolaccount te kunnen activeren. Het schoolaccount geeft toegang tot Magister en wordt ook gebruikt om in te loggen op de Chromebook. De inlognaam is door de school verstrekt en kan niet gewijzigd worden. Het voorlopige wachtwoord kan wel gewijzigd worden.

Je bent al leerling op Het Rhedens, maar hebt nooit ingelogd op een Chromebook: de inlognaam is dan gelijk aan die van Magister. Het tijdelijk wachtwoord is: rhedens+leerlingnummer. Bijvoorbeeld: rhedens123456. Eenmaal ingelogd, dient dit tijdelijke wachtwoord veranderd te worden.

Je zat vorig schooljaar ook op Het Rhedens en hebt al eerder gewerkt met een Chromebook van school: je hebt zelf al een wachtwoord aangemaakt voor de Chromebook en kan daarmee inloggen op het bekende schoolaccount.

Wanneer je het wachtwoord van het schoolaccount niet meer weet, kan een nieuw tijdelijk wachtwoord aangevraagd worden door van een privé e-mail account een bericht te sturen aan: acccount@hetrhedens.nl. Vermeld daarbij in ieder geval je leerlingnaam en leerlingnummer.

Mijn HUUR-Chromebook doet het niet (goed) meer. Wat moet ik doen?

Doet jouw huur-Chromebook het niet meer goed? Meld je dan met de Chromebook bij het ICT-Servicepunt en leg het probleem zo duidelijk mogelijk uit.

De medewerker van het ICT-Servicepunt zal eerst een kort onderzoek doen en beoordeelt of het probleem eenvoudig verholpen kan worden. Ook kan dan vastgesteld worden of er sprake is van garantie.

Wanneer de Chromebook niet op het ICT-Servicepunt te repareren is, lever je deze in (de acculader en beschermhoes hoeven niet te worden ingeleverd) en ga je vervolgens naar de mediatheek. Daar krijg je een vervangende, goed werkende Chromebook van school. 

TIP: Bij reparatie kunnen bestanden verloren gaan. Daarom: opgeslagen bestanden op de Chromebook, voor zover dat nog mogelijk is, naar de Google Drive uploaden.

Ik ben mijn Chromebook kwijt. Wat nu?

Wat moet je nu zelf doen?
We verwachten van jou dat je zelf ACTIEF blijft zoeken en rondvragen. Meld de vermissing direct bij je ouders/verzorgers, je mentor en de mediathecaris. Controleer dagelijks Magister > BERICHTEN en Gmail, want daarin ontvang je van ons bericht als wij de Chromebook gevonden hebben. Vraag in de mediatheek om een LEEN-Chromebook.

Wat kun je van ons verwachten?
We gaan ons best doen om je te helpen jouw Chromebook terug te vinden. De mediathecaris kan je een tijdelijk LEEN-exemplaar ter beschikking stellen. Mochten we jouw Chromebook gevonden hebben, dan sturen we jou een BERICHT via Magister > BERICHTEN en via jouw Gmail schoolaccount.

Mijn Chromebook is nergens meer te vinden...wat nu?
Jij of je ouders/verzorgers doen direct aangifte van vermissing/diefstal bij de politie.
De school stuurt een rekening naar je ouders/verzorgers. Die kunnen een aanvraag doen voor opnieuw huren of lenen. Daarvoor zal een nieuw Keuzeformulier Chromebook en een nieuwe Huurovereenkonst Chromebook moeten worden ingevuld en ondertekend. Via de Mediatheek kun je die aanvragen.

Kan de Chromebook ook gebruikt worden zonder internetverbinding?

De Chromebook heeft een interne opslagcapaciteit van 32 GB. Je kunt er gewoon op werken en bestanden offline opslaan. Zo kun je opgeslagen bestanden openen en bewerken, e-mail lezen en opstellen. Op het moment dat de laptop weer internet heeft, synchroniseert hij automatisch de laatste bestandsversie.

Het is altijd veiliger om gebruik te maken van het opslaan van je bestanden in de Cloud, bijvoorbeeld in Google Drive.

Wat houdt de optie huur in?

Je huurt de Chromebook van Het Rhedens.

De vergoeding die je betaalt bij ‘huur’ bestaat uit twee onderdelen: de aanschaf van de Chromebook en een verzekering voor onderhoud en reparaties gedurende de looptijd van de overeenkomst. Deze kosten worden als volgt in rekening gebracht:

  • In het eerste jaar betaal je een borg van € 65 en de eerste termijn van € 65; samen dus € 130,00.
  • In de volgende jaren betaal je ook € 65 per jaar.
  • In het examenjaar betaal je niets: deze huurtermijn wordt verrekend met de borg.

Mocht in de gehele huurperiode schade aan de Chromebook ontstaan, dan betaal je € 65 eigen risico per gebruikersschade (schade door eigen schuld). De leerling krijgt een vervangend exemplaar van Het Rhedens gedurende de periode van reparatie en ruilt deze weer om wanneer de eigen Chromebook is gerepareerd.

Wanneer je besluit gebruik te maken van deze optie, onderteken je het Keuzeformulier Chromebook en de Huurovereenkomst Chromebook die je per post ontvangt. Je geeft deze op de uitleverdag aan je kind mee naar school.

Een beschermhoes is bij de prijs inbegrepen.

Kan de leerling een Chromebook lenen?

Dat is mogelijk, maar niet wenselijk, aangezien de Chromebook dan niet mee naar huis mag. De leerling kan in de mediatheek een leen-Chromebook krijgen. Die moet ’s morgens voor de eerste les opgehaald worden in de mediatheek en daar, na de laatste les, weer ingeleverd worden. Bij inlevering wordt de Chromebook op gebreken gecontroleerd.

Wanneer er tijdens de leenperiode schade ontstaat aan de Chromebook of wanneer die in de leenperiode gestolen wordt, zijn daaraan voor de 'lener' kosten van reparatie of vervanging verbonden. Meer hierover kun je lezen in de Leenovereenkomst in Downloads.

Wanneer de leerling misbruik maakt van de leenoptie, bijvoorbeeld door het tòch mee naar huis te nemen, kan - na een waarschuwing - besloten worden om de leerling van lenen uit te sluiten.

Wat als je de Chromebook niet kunt betalen?

Niet iedereen heeft de financiële middelen om hun kind(eren) te laten deelnemen aan alle binnen- en buitenschoolse activiteiten. Voor directe ondersteuning van deze gezinnen, heeft elke gemeente een aantal regelingen getroffen. De regelingen zijn inkomensafhankelijk en bestemd voor bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop, fiets, calculator en rugzak, of een bijdrage aan de ouderbijdrage en/of schoolreizen. In een aantal gemeenten is Stichting Leergeld actief.

De regelingen van Stichting Leergeld zijn per gemeente verschillend. Je kunt hierover informatie vinden via de algemene website van Stichting Leergeld: klik hier.

Contactgegevens: 013 545 1656 | info@leergeld.nl

Website Stichting Leergeld Arnhem, Velp, Rozendaal , Westervoort en Rheden: klik hier.

Contactgegevens: 026 445 55 72 | info@leergeldarnhem.nl

Website Stichting Leergeld Doesburg: klik hier. Contactgegevens: 0313 764 000 | info@leergelddoesburgeo.nl

Website Stichting Leergeld Zevenaar en Duiven: klik hier. Contactgegevens: 0316 764 000 (woensdag 10.00-12.00 uur)  | info@leergelddeliemers.nl

Website Stichting Leergeld Zutphen: klik hier.  Alleen voor kinderen waarvan de ouders in de gemeente Zutphen wonen. Contactgegevens: 0575 514 675 | info@leergeldzutphen.nl

De gemeente Brummen heeft geen Stichting Leergeld. Zij biedt ondersteuning aan mensen met een laag inkomen middels het ‘Team Voor Elkaar’. Klik hier voor alle info. Je kunt ‘Team Voor Elkaar’ elke werkdag bellen van 9.00 tot 12.00 uur of gebruikmaken van het contactformulier.  Contactgegevens: 0575 568 568 | info@teamvoorelkaar.nl

De gemeente Rheden biedt financiële hulp met het Kindpakket, voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Dit pakket biedt onder meer vergoeding voor een laptop. Voor meer informatie: klik hier.

Hoe gaat de school om met het risico van diefstal of beschadiging?

Net zoals bij gehuurde schoolboeken betekent het huren van een Chromebook van school een stukje eigen verantwoordelijkheid. De leerling is verantwoordelijk voor het gebruik en beheer. Een goede hoes voorkomt veel problemen. In geval van diefstal is de huurder verplicht daarvan aangifte te doen bij de politie. Daarbij betaalt de huurder een eigen risicobijdrage van € 65.

Het aanmelden van een gehuurde Chromebook met een storing of schade gebeurt bij het ICT-servicepunt in de school. Gebruikersschade en diefstal/vermissing vallen niet onder de productgarantie.

De school hanteert protocollen (vaste regels) voor Chromebooks in geval van schade of vermissing. Die vind je ook in deze FAQ-reeks.

Is de Chromebook veilig?

De Chromebook slaat gegevens veilig op in de Cloud*. Dus als de Chromebook bijvoorbeeld gestolen wordt, dan zijn alle data gewoon nog beschikbaar. Daarnaast wordt een Chromebook automatisch online beveiligd tegen virussen, zodat de gebruiker onbezorgd kan internetten.

*Met de Cloud wordt internet bedoeld. Werken in de Cloud betekent dat de applicaties (software) en data (gegevens) niet meer op de computer zelf staan maar op een server. De Chromebook is de toegangspoort tot die applicaties & data. Om in de Cloud te werken is een verbinding met internet nodig. Maar je kunt met een Chromebook je documenten ook offline opslaan, zodat je er ook in kunt werken als je niet op internet zit. Zodra je weer internet hebt, worden de documenten gesynchroniseerd.

Google
Het Rhedens werkt met onderwijsgerelateerde applicaties van Google, zoals Google for Workspace en Google Classroom. Deze producten zijn zodanig ontwikkeld dat de privacy van leerlingen en docenten optimaal wordt beschermd en onderwijsinstellingen over de beste beveiliging in de branche beschikken. In tegenstelling tot veel ander internetbedrijven bouwt en beheert Google zijn eigen beveiligde servers en platformservices en maakt dus geen gebruik van diensten van derden. De kernservices van Google Workspace bevatten geen advertenties en de persoonlijke informatie van leerlingen wordt niet gebruikt om advertentieprofielen te maken. Onafhankelijke organisaties (o.a. E.U.) hebben strenge normen bepaald voor gegevensbeschermingsmethoden waaraan Google zich moet houden, en voeren ook controle uit op deze services.