De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een spannende tijd. De keuze van de middelbare school is erg belangrijk en tekent de komende jaren van het leven van je kind. Samen bezoeken jullie verschillende scholen om er een te vinden die goed bij jullie past. Dit kan ook een lastige keuze zijn. Wij helpen daarom graag met 10 vragen die je jezelf kunt stellen bij het kiezen van een middelbare school.
1. Hoe is de sfeer op school?
Het is belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen op school en ervaren dat school ook leuk is. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor zowel ouder en verzorger als kind om de school beter te leren kennen. Bezoek een open dag, schrijf je in voor een rondleiding of laat je kind meedoen aan de minilessen. Dat is pas écht sfeer proeven. Ook biedt het de mogelijkheid om vragen te stellen aan docenten en schoolleiders.
2. Wat zijn de normen en waarden op school?
Zijn er bepaalde normen en waarden die je als ouder belangrijk vindt en je kind hebt meegegeven tijdens de opvoeding? Elke school heeft andere normen en waarden. Het is goed om te weten hoe de school naar bepaalde dingen kijkt die jij als ouder of verzorger belangrijk vindt. Wat is bijvoorbeeld de visie van de school? Dit kan ook helpen bij de keuze voor de school.
3. Hoe is de begeleiding op school?
Biedt de school het kind individuele coaching? Kunnen kinderen op hun eigen niveau werken? Zijn er keuzemogelijkheden of zijn er mogelijkheden voor begeleiding bij het leren? Ga na waar je kind behoefte aan heeft en welke vorm van ondersteuning belangrijk is voor jullie.
4. Hoe groot zijn de klassen?
Zijn er grote of juist kleine klassen op school? Bij grote klassen is er vaak minder individuele aandacht. En terwijl het ene kind ontpopt in een grotere klas, heeft het andere kind juist meer behoefte aan een kleine, intieme leeromgeving.
5. Kunnen kinderen op hun eigen niveau werken?
Ieder kind is anders en leert op zijn eigen manier. Het is belangrijk dat een kind hier op school ook de ruimte voor krijgt. Sommige middelbare scholen, zoals Het Rhedens Dieren, bieden in de eerste jaren gemengde brugklassen aan. Zo is er meer tijd om te bepalen welk niveau het beste bij je kind past.
In de onderbouw hebben we de combinatieklassen. In een combinatieklas zitten twee niveaus bij elkaar, bijvoorbeeld kader/mavo of vwo/havo. De leerling krijgt les op het hoogste niveau en heeft daarmee genoeg tijd om te ontdekken welk niveau het beste past. In de loop van het tweede jaar wordt definitief bepaald op welk niveau de leerling verder gaat. Dit gebeurt op basis van resultaten, maar er wordt ook gekeken naar inzet en werkhouding.
6. Zijn er extra activiteiten waar je je voor kunt aanmelden als leerling en ouder?
Leren moet leuk zijn. Het is dus goed als er voldoende activiteiten op school of daarbuiten zijn waar je kind zich voor kan aanmelden. Dit is goed voor de sociale vaardigheden en voor de persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast wil je als ouder natuurlijk ook je steentje bijdragen en iets te zeggen hebben over het onderwijs van je kind.
7. Biedt de school extra lessen of aanvullende programma’s aan?
Dit is belangrijk om te weten voor als je kind meer uitdaging nodig heeft op school, een vak heel leuk vindt of juist moeite heeft met bepaalde onderdelen. Zo weet je zeker dat het aanbod voldoet aan de behoeften van je kind.
8. Hoe gaat de school om met uitval van lessen en zijn er tussenuren?
Worden lessen waargenomen door een andere docent, als een docent afwezig is? Waar kunnen leerlingen tijdens tussenuren werken aan hun schoolwerk? Kijk hoe een school omgaat met deze tussenuren. Vraag ouders van leerlingen bijvoorbeeld hoe zij dit ervaren.
9. Hoe zit het met de schoolkosten?
Alle leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten mee kunnen doen met activiteiten die de school organiseert, ook als ouders of verzorgers de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Vind je het belangrijk om te weten wat de school met het geld doet? Bekijk dan onze pagina over schoolkosten, waarin te zien is hoe we dit aanpakken.
10. Hoe groot is de afstand van school naar huis?
Vind je het belangrijk dat de school in de buurt is of maakt dit voor jullie niet uit? Als het belangrijk is dat de school op fiets- of loopafstand bereikbaar is voor je kind, dan is het goed om hier ook rekening mee te houden in de schoolkeuze. De bereikbaarheid via het openbaar vervoer kan voor sommige ouders ook een belangrijk punt zijn.
We helpen je graag verder!
Heb jij een vraag die hierboven niet is beantwoord? Neem dan gerust contact op met behulp van ons contactformulier.