Nieuws De Tender

Leerlingen maken struikelstenen schoon

19 juni 2024
Struikelstenen
Algemeen De Tender

Zes leerlingen van praktijkschool Het Rhedens De Tender hebben woensdag 12 juni struikelstenen schoongemaakt op de Zilverakkerweg in Dieren. De struikelstenen zijn geplaatst door Stichting Struikelstenen gemeente Rheden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het naziregime.

De struikelstenen liggen voor de huizen waar de slachtoffers het laatst (vrijwillig) hebben gewoond. Hiermee worden de mensen niet vergeten en dragen de straten de geschiedenis zichtbaar en vertelbaar. In een struikelsteen staat de naam van de Joodse inwoner gegraveerd, het geboortejaar, de dag waarop hij of zij is gedood en de plek waar dat is gebeurd.

Stichting Struikelstenen gemeente Rheden vraagt regelmatig aan scholen of zij 1x per jaar de struikelstenen willen helpen schoonmaken. Zo ook aan Het Rhedens De Tender. Na een gastles van de stichting over struikelstenen, werd de leerlingen gevraagd of zij ook mee wilden helpen. Daarop zeiden zij volmondig ja!

Onder leiding van docent Oumaima Habbati hebben de leerlingen drie struikelstenen schoongemaakt. Het schoonmaken deden zij met een speciaal poetsmiddel en een theedoek. De stenen glimmen weer en vallen nu weer goed op tussen de straatklinkers. Het Rhedens De Tender zal voortaan jaarlijks struikelstenen gaan onderhouden.