Typisch Het Rhedens RozendaalStudium Generale
`

Haal alles uit jezelf

Op Het Rhedens Rozendaal willen we dat iedere leerling zich maximaal ontwikkelt. Dat betekent dat de gebruikelijke schoolvakken voor ons niet genoeg zijn. We willen dat je méér doet. Daarom hebben we in de onder- en bovenbouw Studium Generale, een programma met allerlei leerzame en leuke modules. Samen zorgen ze voor een enorme verrijking van je middelbareschooltijd en na afloop een voorsprong in het vervolgonderwijs.

Gevarieerd aanbod
Studium Generale is populair en dat is logisch, want het aanbod is zeer gevarieerd. Het kan niet anders of er zit ook iets voor jou bij. Bijvoorbeeld Cambridge Engels, DELF Frans (Diplôme d’études en langue Française), Chinese taal en cultuur. Ben jij meer een bèta-leerling? Dan ga je voor sterrenkunde, programmeren of wiskunde D.

Masterclasses Radboud
Maar dat is lang niet alles. Wat denk je van filosofie, technologie, deeltjesfysica, creatief schrijven, DelF, digitale beeldbewerking, microbiologie, MEP, popmuziek, weerkunde, wetenschapsfilosofie en formeel denken? Het programma is ieder jaar anders. Zo blijft het actueel. Bovendien kun je als onderdeel van Studium Generale meedoen aan het talentenprogramma en/of de masterclasses voor vwo’ers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat is een perfecte voorbereiding op een universitaire studie.

Plusdocument
Studium Generale is een programma naast de gewone schoolvakken, maar dat wil niet zeggen dat het vrijblijvend is. Studium Generale staat gewoon op het verplichte rooster. Alles wat je doet in het kader van Studium Generale wordt ook op het Plusdocument vermeld. Dit document krijg je bij je diploma. Dan kunnen vervolgopleidingen en werkgevers zien wat je allemaal gedaan hebt op Het Rhedens Rozendaal. Op het Plusdocument staan ook activiteiten zoals de leerlingenraad en het Model European Parliament, want die vallen eveneens onder Studium Generale. Cambridge Engels, DELF Frans en wiskunde D hebben overigens een eigen officieel certificaat of diploma.

Melle Schipper
Melle volgt filosofie

“Wat ik heel leuk vind, is filosofie. Vorig jaar was het verplicht, nu heb ik het gekozen uit het Studium Generale programma. Het is echt een heel breed vak. Op dit moment moeten we een moordmysterie oplossen. Dat doe je dan samen met de hele klas.”

Docent filosofie Steven Maaswinkel
Ook filosofie in de tweede en in de vijfde klas!

"Je kunt filosofie ook kiezen in de tweede en in de vijfde klas," vertelt docent filosofie Steven Maasinkel. "In de tweede leer je een moordmysterie oplossen. Je moet tijdens dit blok nadenken over raadsels, maar ook over jouw eigen rol in het verhaal. Het verhaal heeft altijd iets met goed of slecht samenleven te maken. In de vijfde klas kun je vrij zijn of sportfilosofie kiezen. Ook zijn er buitenschoolse evenementen die ik als filosofiedocent (mede) organiseer. Bijvoorbeeld ‘de Dencktanck’, waarbij leerlingen vanuit alle klassen van de hele school, samen mogen komen om na te denken over belangrijke onderwerpen in de samenleving."

411