Onderzoekend en praktisch basis, kader en mavoHet College
`

Het College: basis, kader en mavo

Op Het College helpen we je graag met de keuzes die je in je leven gaat maken. Onze coaches helpen je daarbij, en door lekker praktisch bezig te zijn, ontdek je ook wat je leuk vindt. In onze prachtige praktijklokalen en in ons Techlab kun je rustig werken aan je opdrachten.  

Het onderwijs op Het College stemmen we af op jouw talenten en interesses. Door de dakpanklassen (combinatieklas jaar 1 en 2), profielroutes, talentvakken en persoonlijke coaching en begeleiding, kun je jouw talenten optimaal inzetten en je onbezorgd voorbereiden op de toekomst.

Dakpanklassen 
In de onderbouw (jaar 1 en 2) werken we met dakpanklassen: kader/basis en mavo/kader. In deze dakpanklassen zitten dus twee niveaus bij elkaar. Je krijgt les op het hoogste niveau en hebt daarmee genoeg tijd en uitdaging om te ontdekken welk niveau het beste bij je past. Tijdens de les krijg je opdrachten en feedback dat zoveel mogelijk op je eigen niveau en tempo is ingericht. In de loop van het tweede jaar bepalen we definitief op welk niveau je verder gaat. Dit gebeurt op basis van resultaten. Daarnaast kijken we ook naar inzet en werkhouding.

Basisklas
Naast dakpanklassen werken we ook met een basisklas, waarin alleen leerlingen zitten met een advies voor basisniveau.

Kader/basis
Onze kader/basis-klassen proberen we zo klein mogelijk te houden. Als leerling krijg je dus veel persoonlijke aandacht en begeleiding. Het onderwijs binnen Het College stemmen we af op de talenten en interesses van jou als individuele leerling met eigen wensen en interesses. In de bovenbouw kun je bijvoorbeeld modules uit andere profielen kiezen. Dus als je produceren, installeren & energie doet en een installatiebedrijf wilt beginnen, neem je er een module van economie & ondernemen bij. Zo leveren we maatwerk, passend bij jouw voorkeuren. Dat vinden we heel belangrijk. 

Leren leren en kennis opdoen
In de onderbouw krijg je vakken zoals science, wiskunde, Engels, Nederlands, Duits en lichamelijke opvoeding. Om je creatief te ontwikkelen bieden we ook beeldende vorming, drama en muziek aan. Daarnaast doe je mee aan de profielroutes. Om de paar maanden maak je kennis met nieuwe onderwerpen die horen bij de profielroutes. Je leert zelf onderzoek doen, je gaat samen nadenken over wat je leest in de boeken en op internet, en je kunt creatieve oplossingen bedenken én maken! Ook ga je voor opdrachten regelmatig de school uit. Zodat je weet dat wat je leert in de school ook in de echte wereld plaatsvindt. Het leuke van de profielroutes is dat je zo al een beetje kan nadenken over de keuzes die je later moet gaan maken!

Profiel kiezen
Aan het einde van de onderbouw - in leerjaar 2 -  kies je een profiel voor de bovenbouw (naast algemene vakken als Nederlands, Engels en een sectorgebonden vak: wiskunde, aardrijkskunde of Duits). Je coach begeleidt je bij het maken van deze keuze. Ook je ouders worden erbij betrokken: dat heet LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding). Het onderwijs is erg praktijkgericht zodat je leert hoe het in het echt gaat. Daarvoor beschikken we over moderne werkplekken, zodat het lijkt alsof je echt in een bedrijf of instelling aan het werk bent. De profielroutes helpen je bij het kiezen van het goede profiel.

Mavo/kader
In leerjaar 1 en 2 krijg je in Het College mavo/kader zowel praktijkvakken als theorievakken. Kies je na de onderbouw voor kader, dan kun je verder leren op het mbo of de havo.

Leren leren en kennis opdoen
In de onderbouw krijg je vakken zoals science, wiskunde, Engels, Nederlands, Duits en lichamelijke opvoeding. Om je creatief te ontwikkelen bieden we ook beeldende vorming, drama en muziek aan. Daarnaast doe je mee aan de profielroutes. Om de paar maanden maak je kennis met nieuwe onderwerpen die horen bij de profielroutes. Je leert zelf onderzoek doen, je gaat samen nadenken over wat je leest in de boeken en op internet, en je kunt zelfstandig komen tot creatieve oplossingen. Ook ga je voor opdrachten regelmatig de school uit. Zodat je weet dat wat je leert in de school ook in de echte wereld plaatsvindt. Het leuke van de profielroutes is dat je zo al een beetje kan nadenken over de keuzes die je later moet gaan maken!

Profiel kiezen
Aan het einde van de onderbouw - in leerjaar 2 kies je een profiel voor de bovenbouw (naast algemene vakken als Nederlands, Engels en een sectorgebonden vak: wiskunde, aardrijkskunde of Duits). Je coach begeleidt je bij het maken van deze keuze. Ook je ouders worden erbij betrokken: dat heet LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding). De profielroutes helpen je bij het kiezen van het goede profiel.

Het onderwijs is praktijkgericht zodat je leert hoe het in het echt gaat. Daarvoor beschikken we over moderne werkplekken, zodat het lijkt alsof je echt in een bedrijf of instelling aan het werk bent. Natuurlijk ga je ook op stage.

Voor leerjaar drie maak je een keuze uit een van onderstaande praktische profielen: 

  1. Economie & Ondernemen (E&O);
  2. Produceren, Installeren & Energie (PIE)
  3. Zorg & Welzijn (Z&W). 

Mavo
Stroom je door naar mavo? Dan bereiden we je voor op de doorstroming naar mbo-niveau 3 of 4, óf havo. In leerjaar 4 volg je je definitieve profiel. Je kiest dan een van de volgende leerroutes:

  • De gemengde leerweg: 5 theorievakken, talentvak en een praktijkvak
  • De theoretische leerweg: 6 theorievakken, talentvak en een praktijkvak
  • De theoretische leerweg: 7 theorievakken en een talentvak

Bovenbouw
Na twee jaar stroom je dus door naar de bovenbouw basis, kader of mavo. Onze profiellessen zijn super praktijkgericht. Daarvoor beschikken we over moderne werkplekken, zodat het lijkt alsof je echt in een bedrijf aan het werk bent! Natuurlijk ga je ook op stage. Je gaat met echte opdrachten aan de slag bij bedrijven in Nederland. Zo krijg je een helder beeld van de wereld buiten de schoolpoort. We hopen dat je hiermee ontdekt wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent!

Eindexamen: een diploma
En dan ben je aangekomen in de vierde klas en doe je eindexamen! De examens zijn zowel voor de theoretische vakken en die doe je op de computer. De praktijkvakken doe je in de praktijklokalen van je eigen profiel. De eindexamens vinden plaats in mei, en de praktijkexamens worden gedurende het jaar afgenomen. Er zijn drie schoolexamens verspreid over het hele jaar. Je hebt dus veel mogelijkheden om zoveel mogelijk goede cijfers te halen!  

Na het examen kun je doorstromen naar het mbo of naar havo. Ga je na het vmbo toch liever voor havo en weet je dat al in de derde klas? Dan krijg je een zevende theoretisch vak en extra hulp. Natuurlijk begeleiden wij jou tijdens de overstap.

Het eindexamenjaar is een spannend maar ook leuk jaar met veel feesten en de examenstunt! De vlag gaat uit na je diploma-uitreiking en ons galafeest is elk jaar weer een hoogtepunt. Een mooie afsluiting van jouw tijd op Het Rhedens Dieren.

Midden in de samenleving
Op Het Rhedens Dieren vinden we het heel belangrijk dat je kennismaakt met de wereld om je heen. Daarom maken we veel ruimte voor buitenschools leren bij bedrijven en arbeidsoriëntatie - en maatschappelijke stages. Wat je in klas leert, kun je zo meenemen naar de echte wereld!

445A6981-Verbeterd-NR.jpg
Het College

Oog voor de wereld 
Oog voor talent 
Oog voor jou

445A7000-Verbeterd-NR.jpg
Vakken Het College
  • LOB/Profielwerkstuk
  • Digitale Geletterdheid
  • Burgerschapsvorming
  • Talentvak
445A7089-Verbeterd-NR.jpg
Profielroutes

Vanaf de brugklas krijgen alle leerlingen, van basis tot en met vwo, les in onderstaande profielroutes. 

  • Maatschappelijk Ondernemen
  • Gezondheid en Technologie
  • Technologie en Duurzaamheid
  • Kunst en Communicatie
Meer over de profielroutes
473